mobile-menu-open

Mobiliteitsbudget maakt ook ruimte vrij voor taxiritten

Mobiliteitsbudget bedrijfswagen

Vanaf 1 maart is het zover, dan treedt het langverwachte mobiliteitsbudget in werking. Maar wat betekent dat mobiliteitsbudget nu eigenlijk? En hoe biedt Mobiflow hier een oplossing voor?

27/02/2019

Het is in ons Belgenlandje al lange tijd geen pretje meer op de autoweg. Getuige de alsmaar stijgende filebarometer, een ochtendspits die gerust een ‘dagspits’ genoemd mag worden, StuBru die al jaren filefuiven organiseert om die pijnlijke autorit te verzachten … Om nog maar te zwijgen van de tonnen CO2 die we daardoor inademen. Je zou voor min een rem op de vervuilende bedrijfswagens zetten. Gelukkig komt daar met het nieuwe mobiliteitsbudget (hopelijk) verandering in.

Kiezen uit groene vervoersmiddelen

Vanaf 1 maart krijgen werknemers een budget dat ze vrij kunnen spenderen over verschillende vervoersmiddelen om op hun bestemming te geraken. Wie wil, kan dus zijn bedrijfswagen vervangen door een groener exemplaar en aanvullen met bijvoorbeeld een elektrische fiets en busabonnement, afhankelijk van de persoonlijke situatie. Dit zorgt voor een milieubewuster en vlottere woon-werkverkeer. Da’s niet alleen goed voor het milieu, maar geeft ook een boost aan:

  • De work-life-balance van de werknemers;
  • Het groene imago van de werkgever;
  • De werkgever zijn portemonnee, want duurzame alternatieven worden vrijgesteld van belastingen.

Voor wie?

Jammer genoeg kan niet iedereen onmiddellijk profiteren van het mobiliteitsbudget. Alleen wie voldoende lang een bedrijfswagen heeft of ervoor in aanmerking komt, maakt aanspraak op een mobiliteitsbudget. Daarnaast is een werkgever niet verplicht om het aan te bieden en kan je het als werknemer ook weigeren. Het hangt dus nog altijd af van de ‘goodwill’ van werknemers en werkgevers. Bovendien is het mobiliteitsbudget ook onderhevig aan een bepaalde wachttijd.

Welke mobiliteit?

Een werkgever kan zelf kiezen welke duurzame mobiliteitsalternatieven, afhankelijk van de werknemersbehoeften, worden aangeboden. Zo kan het openbaar vervoer in abonnementsformules, maar ook in losse tickets worden aangeboden. Meer zelfs, wie zijn bedrijfswagen inruilt voor een kleiner exemplaar, kan met het resterende budget ook taxiritten financieren.

Mobiflow-mobiliteitsbudget

Wist je dat Mobiflow ook voor werkgevers de ideale app is om het mobiliteitsbudget van werknemers op te volgen? Je kan namelijk alle uitgaves makkelijk beheren en werknemers laten kiezen uit verschillende mobiliteitsdiensten. Zo kan je met Mobiflow makkelijk:

Benieuwd hoe je met Mobiflow het mobiliteitsbudget kan tackelen? Geef ons een seintje en wij stellen je graag de mogelijkheden van onze all-in-one mobiliteitsapp aan je voor.

Download Mobiflow
App Store Download ButtonGoogle Play Download Button