mobile-menu-open

Het fileprobleem opgelost: 4 wijze alternatieven voor de slimme kilometerheffing

fileprobleem opgelost

Het lijkt er sterk op dat het hakmes om de files te verkleinen terug het messenblok wordt ingeschoven. Nochtans leek de slimme kilometerheffing voor personenwagens er wel te komen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts pleit nu eerder voor extra investeringen in verkeersinfrastructuur. Uit electorale schrik? Wat het motief ook is, het fileprobleem wordt er morgen niet mee opgelost. Tijd om te grabbelen in onze oplossingston.

11/04/2019
  1. Tol betalen aan de hand van nummerplaat

Stockholm (die Scandinaviërs zijn toch altijd hun tijd vooruit hé) voerde al 12 jaar geleden tolgeld in voor wie de binnenstad in en uit wil rijden. En afhankelijk van het tijdstip (spits of geen spits) betaal je een aangepast tarief. Stel je voor dat we deze regel in Antwerpen en Brussel, de grootste filesteden in ons land, zouden doorvoeren aan de hand van slimme camerasystemen (en jawel, die zijn er). Wedden dat er minder auto’s de stad inrijden? Als je dan nog eens geïnde geld meteen investeert in alternatieve en betere mobiliteitsdiensten: deelfietsen, betere infrastructuur, beter openbaar vervoer…

  1. Sharing is caring

Wist je dat een auto slechts 4 à 6 % van de tijd effectief wordt gebruikt? Voor de rest van de tijd staat hij dus gewoon roest te vergaren. Met te weinig wegen, die bovendien te weinig draagkracht hebben voor de (te) vele auto’s heb je sowieso een fileprobleem aan je been. Wie een auto deelt, helpt zo mee bij te dragen aan minder auto’s op de weg. Zelfs poolwagens voor bedrijven, veelal geleasede wagens, kunnen op hun beurt nog eens gedeeld worden. Want waarom ze niet na de kantooruren of tijdens het weekend ter beschikking stellen als deelauto voor omliggende bewoners?

  1. Een waaier aan alternatieven dankzij het mobiliteitsbudget

Sinds kort is het mobiliteitsbudget in werking getreden: een eerste, brave aanpak voor een milieubewuster en vlotter woon-werkverkeer. Met de nodige goodwill van werknemer en werkgever kunnen mooie resultaten geboekt worden: minder files, minder luchtvervuiling en minder pendelstress. Maar net die goodwill is tegelijk het heikele punt. Gelukkig kan je met Mobiflow wel genieten van een brede waaier aan alternatieve mobiliteitsdiensten om die rotvervelende files te vermijden.

Meer weten over het mobiliteitsbudget? Lees er alles over in deze blogpost.

  1. Slim naar Antwerpen, Brussel, Brugge, Gent, etc.

Breng alle wegenwerken in kaart en laat zien wat de verkeerssituatie in real time is (ook voor openbaar vervoer) in en rondom de steden. Voeg daarbij een slimme routeplanner toe die rekening houdt met omleidingen, evenementen, tijdelijke opstoppingen, etc. en visualiseer de meest efficiënte manier (inclusief vervoersmiddelen) om naar je bestemming te raken. Met Slim naar Antwerpen biedt Antwerpen een handige tool, maar ook ander steden zouden dit voorbeeld kunnen volgen. Dan rest nog enkel je vervoer via Mobiflow te regelen en off you go!

Wist je trouwens dat Mobiflow partner is van Slim naar Antwerpen? Lees er hier alles over